شیوه استعلام از حسابهای بانکی
سامانه حسابهای مشتریان شبکه بانکی کشور(سیاح) توسط بانک مرکزی راهاندازی شد.
شیوه استعلام از حسابهای بانکی
شیوه استعلام از حسابهای بانکی
سامانه حسابهای مشتریان شبکه بانکی کشور(سیاح) توسط بانک مرکزی راهاندازی شد.
در حال حاضر سامانه سیاح حاوی اطلاعات ۶۰۰ میلیون حساب در شبکه بانکی کشور است؛ یعنی اطلاعات بیش از ۹۴ درصد حسابهای موجود در این شبکه در دسترس است. البته دریافت سرویس از سامانه سیاح برای قوهقضائیه و وزارت امور اقتصادی و دارایی مطابق با تکالیف قانونی امکان دارد. در حال حاضر قوه قضائیه از سرویس یاد شده برای اخذ استعلام اطلاعات حساب اشخاص حقیقی و حقوقی استفاده میکند.
راهاندازی سامانه متمرکز اطلاعات تسهیلات و تعهدات (سمات(
میرمحمدصادقی درباره راهاندازی و بهبود مستمر عملکرد سامانه متمرکز اطلاعات تسهیلات و تعهدات بانکی(سمات) گفت: سامانه تسهیلات و تعهدات بانکی بانکمرکزی با هدف تجمیع اطلاعات و اعتبارسنجی مشتریان شعب بانکهای کشور از سال ۱۳۸۳ راهاندازی شد. این سامانه اطلاعات مربوط به آخرین وضعیت تسهیلات اعطایی به مشتریان، اعتبارات ریالی و ارزی گشایششده و نیز ضمانتنامههای ارزی و ریالی صادر شده را از شبکه بانکی کشور جمعآوری و تجمیع کرده و برای بانک/ موسسه اعتباری امکان استعلام برخط از این زیرساخت را به منظور انجام اعتبارسنجی مشتریان قبل از ارائه هرگونه تسهیلات، گشایش اعتبار یا صدور ضمانتنامه و نیز افتتاح حساب جاری فراهم کرده است.
وی افزود: با توجه به پیشرفت فناوری و لزوم افزایش سرعت و دقت در فرآیند ارسال اطلاعات تسهیلات و تعهدات پرداخت یا ایجادشده توسط شبکه بانکی کشور به سامانه مذکور، بانک مرکزی با اهتمام بر بهینهسازی فرآیندهای قبلی، سامانه متمرکز اطلاعات تسهیلات و تعهدات (سمات) را از ۲۵ خرداد ۱۳۹۸ راهاندازی و جایگزین سامانه قدیم تسهیلات و تعهدات کرد که افزایش سرعت و کیفیت فرآیند ارسال اطلاعات بانکها و موسسات اعتباری به این سامانه، ایجاد قابلیت اخذ گزارش در سطوح خرد و کلان حوزه تسهیلات و تعهدات، احراز هویت اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی و غیرایرانی ثبتشده در سامانه سمات از بستر سامانه نهاب از جمله مهمترین تغییرات ایجادشده در سامانه سمات نسبت به نسخه قدیم است. وی در ادامه یادآور شد: علاوه بر این با توجه به اینکه سامانه سمات بهعنوان بانک جامع اطلاعات تسهیلات و تعهدات اشخاص، نزد شبکه بانکی کشور بوده و تمام بانکها و موسسات اعتباری، آخرین وضعیت بدهی اشخاص را در این سامانه اعلام میکنند، طی همکاری با سازمان برنامه و بودجه کشور و با هدف احصا جامع بدهیهای دولت ناشی از تضامین صادره، ارتباط برخط سامانه جامع مدیریت تضامین دولت و سامانه سمات ایجاد و این موضوع طی بخشنامهای به منظور اجرا به شبکه بانکی ابلاغ شد.
راهاندازی سامانه سیاح
مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی با اشاره به راهاندازی سامانه سیاح (سامانه یکپارچه الکترونیکی حسابهای بانکی) گفت: بانک مرکزی با راهاندازی سامانه حسابهای مشتریان شبکه بانکی کشور(سیاح) نسبت به ثبت اطلاعات تمام حسابها از ۳خرداد ۱۳۹۹ بهصورت وبسرویس در سامانه سیاح و اخذ کد رهگیری براساس تکالیف قانونی اقدام و این مهم را در ۳ فاز اجرایی کرده است. در فاز اول این طرح حدود ۹۴ درصد از اطلاعات حسابهای مشتریان حقیقی و حقوقی که مربوط به حسابهای قبل از راهاندازی وبسرویس سامانه سیاح بوده بهصورت فایل دریافت شد که حدودا شامل اطلاعات ۶۰۰ میلیون حساب در شبکه بانکی است. در حالحاضر قوهقضائیه از سرویس یادشده برای اخذ استعلام اطلاعات حساب اشخاص حقیقی و حقوقی استفاده میکند. درخصوص شرکتها و سازمانها بهصورت موردی، مطابق مستندات قانونی و اعلام اداره بررسیهای حقوقی، دسترسی به منظور تطبیق شماره یا شناسهملی با شماره شبا فراهم میشود.
وی با اشاره به فاز دوم سامانه سیاح عنوان کرد: وبسرویس سامانه سیاح از ۳خرداد ماه ۱۳۹۹ در شبکه بانکی راهاندازی و مقرر شد از تاریخ مذکور مابقی حسابهای قبلی بهصورت فایلی و همچنین تمام حسابهایی که در شبکه بانکی بعد از آن تاریخ افتتاح خواهند شد بهصورت آنی و برخط در سامانه سیاح ثبت و کد رهگیری دریافت کنند که در حالحاضر در اکثر بانکها اجرایی شده است. میرمحمدصادقی درخصوص فاز سوم گفت: ارائه سرویس از سامانه سیاح برای قوهقضاییه و وزارت امور اقتصادی و دارایی مطابق با تکالیف قانونی از جمله استعلام شماره حساب، مسدودی حساب و رفع مسدودی حساب امکانپذیر شده بهطوریکه در حالحاضر قوهقضائیه از سرویس یادشده برای اخذ استعلام اطلاعات حساب اشخاص حقیقی و حقوقی استفاده میکند