ماده 169 قانون مالیات های مستقیم
شرکت خدمات حسابداری و مالیاتی حسابان پرستو این آمادگی را دارد که برای مودیان مالیاتی که مشمول رعایت دستورالعمل موضوع ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم می شوند خدمات و مشاوره های لازم مربوط را ارائه نمایند تا مشمولان این قانون با کمترین هزینه بتوانند از معافیتهای مالیاتی استفاده نمایند
ماده 169 قانون مالیات های مستقیم
رعایت دستورالعمل ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم:
1 - نحوه صدور صورتحساب فروش و استفاده از شماره اقتصادی:
اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع قانون مکلف برای فروش کالا و خدمات خود صورتحساب صادر و شماره اقتصادی خود و خریدار را بر روی صورت حسابها قراردادها و سایر اسناد مشابه درج نمایند. طبق ماده ۱۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده و ماده ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم مودیان مکلفند در قبال عرضه کالا و خدمات موضوع این قانون صورتحسابی با رعایت قانون صنفی و حاوی مشخصات متعاملین و مورد معامله به ترتیبی که توسط سازمان امور مالیاتی کشور تعیین و اعلام میشود ساده و مالیات متعلقه را در ستون جداگانه درج وصول نمایند .
در مواردی که از ماشینهای فروش استفاده می گردد ،نوار ماشین جایگزین صورتحساب خواهد شد . این مشمولی مکلفان از تاریخ 01/01/1391 برای عرضه و فروش کالا و خدمات خود از صورتحساب فروش کالا به شرح فرم نمونه موضوع ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیات های مستقیم ( به شرح پیوست ) استفاده نمایند و در صورت های صورت حساب های صادره شماره اقتصادی خود را چاپ و شماره اقتصادی خریدار را درج نمایند .
2 - تکالیف مودیان در خصوص ارسال فهرست معاملات فصلی :
الف ) کلیه اشخاص حقیقی
ب ) صاحبان مشاغل که حسب نوع و یا حجم فعالیت جزو گروه اول موضوع ماده ۲ آیین نامه اجرایی ماده ۹۵ قانون محسوب میشوند
ج ) صاحبان مشاغل مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده
اشخاص مشمول ارسال فهرست معاملات مکلف معاملات خود را مطابق اقلام اطلاعاتی مندرج در سامانه معاملات تهیه و ارسال نمایند . به رسم معاملات حداکثر در مقاطع سهماهه ( فصلی ) تهیه و طی یک ماه و نیم پس از پایان حرف است به صورت الکترونیکی از طریق واحد درگاه اینترنتی سازمان برای سامانه معاملات استان و یا به صورت لوح فشرده در قالب اطلاعات درخواستی سازمان به اداره امور مالیاتی ارائه شود .
چنانچه انتهای سال مالی اشخاص حقوقی در خلال یکی از فصول سال شمسی باشد این اشخاص مکلف هم برای آن فصل دو فهرست معامله تنظیم و ارسال نمایند. به نحوی که از ابتدای فصل تا پایان سال مالی خود یک فهرست و همچنین از ابتدای سال مالی تا پایان فصل یک فهرست معاملات دیگر ارسال نمایند .
نکته :
مشمولین ارسال فهرست معاملات در موارد خرید کالا و خدمت و یا دارایی از اشخاص حقیقی موضوع ماده ۸۱ قانون فعالیتهای کشاورزی دامپروری دامداری پرورش ماهی و زنبورعسل و پرورش طلوع صیادی و ماهیگیری نوغانداری احیای مراتع و جنگلها باغات اشجار از قبیل و نخیلات و یا اشخاصی که مکلف به ثبت نام در نظام مالیاتی هستند الزامی به درج شماره اقتصادی فروشنده در فهرست معاملات ارسالی نخواهد داشت و میتواند این گونه خریدها را به صورت مجموعه اعلام نمایند .
نکته :
ارسال اطلاعات واردات و صادرات کالا و خدمات می باید با درج شماره کوتاژ اظهارنامه گمرکی و کد گمرک ترخیص کننده و شماره اختصاصی اشخاص خارجی حسب مورد صورت پذیرد .
نکته :
در هر صورت حساب خرید از اشخاص حقیقی تا میزان 5% مبلغ حد نصاب معاملات کوچک موضوع تبصره ۱ ماده ۳ قانون برگزاری مناقصات الزامی به درج شماره اقتصادی فروشنده در فهرست خرید می باشد خریداران اطلاعات خریدهای مذکور را در فهرست معاملات خرید به عنوان معاملات کمتر از 5% حد نصاب درج و ارسال نمایند .
نکته :
لازم به ذکر است اگر معاملات اعلام شده به شرح فوق از 10% مبلغ خرید سالیانه شما بیشتر باشد شما به عنوان مودی دارای ریسک محسوب گردیده و در اولویت رسیدگی قرار خواهید گرفت .
3 - مواردی که مشمول ارسال فهرست معاملات نمی باشند :
1 - خرید و فروش و سود و کارمزد اوراق بهادار
2 - خرید و فروش سهام و سهمالشرکه و حق تقدم سهام یا سایر و سهم الشرکه .
3 - سود و کارمزد و جریمههای بانکها صندوق تعاون صندوقهای حمایت از توسعه بخش کشاورزی موسسات اعتباری غیربانکی مجاز و صندوقهای قرضالحسنه
4 - سود سهام و سهمالشرکه
5 - حق عضویت اعضای مجامع حرفهای احزاب انجمنها و تشکلهای غیردولتی دارای مجوز از مراجع ذی صلاح
6 - کمکها جوایز و هدایای بلاعوض
7 - مبالغی که تحت عناوین جریمه و خسارت انواع عوارض و مالیات به استثناء مالیات و عوارض قانون مالیات بر ارزش افزوده حق ثبت حق تمبر حقوق گمرکی و موارد مشابه به دستگاههای اجرایی پرداخت میگردد
8 - حقوق و دستمزد پرداختی
9 - وجوه پرداختی بابت حق نگهداری ( شارژ ) ساختمان محل فعالیت و آبنمای پرداختی
4 - جرائم :
عدم انجام هر یک از تکالیف مقرر در ماده ۱۶۹ قانون مشمول جریمه های مقرر در ماده مذکور به شرح زیر می باشد:
1 - عدم صورتحساب فروش کالا یا ارائه خدمت که نرخ جریمه دو درصد می باشد و ماخذ محاسبه جریمه مبلغ مورد معامله است .
2 - عدم درج شماره اقتصادی خود که نرخ جریمه دو درصد می باشد و ماخذ محاسبه جریمه مبلغ مورد معامله است .
3 - عدم درج شماره اقتصادی طرف معامله که نرخ جریمه دو درصد می باشد و ماخذ محاسبه جریمه مبلغ مورد معامله است .
4 - استفاده از شماره اقتصادی خود برای معاملات دیگران که نرخ جریمه دو درصد می باشد و ماخذ محاسبه جریمه مبلغ مورد معامله است .
5 - استفاده از شماره اقتصادی دیگران برای معاملات خود که نرخ جریمه دو درصد می باشد و ماخذ محاسبه جریمه مبلغ مورد معامله است .
6 - عدم ارائه فهرست معاملات انجام شده به سازمان که نرخ جریمه یک درصد می باشد و ماخذ محاسبه جریمه مبلغ معاملاتی که فهرست آنها ارائه نشده است .
تکالیف کارفرمایان در پرداخت مالیات بر درآمد حقوق:
به استناد ماده ۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم پرداخت کنندگان حقوقی هنگام پرداخت یا تخصیص آن مکلف و مالیات متعلقه را طبق مقررات ماده ۸۵ قانون مالیاتهای مستقیم کسر و تا پایان ماه بعد ضمن تسلیم فهرستی متضمن نام و نشانی دریافت کنندگان حقوق و میزان آن به اداره مالیاتی محل پرداخت نمایند .
نکته : پرداخت هایی که کارفرمایان به اشخاص حقیقی غیر از کارکنان خود که مشمول پرداخت کسورات بازنشستگی یا بیمه نمی باشند با عنوان حق المشاوره - حق حضور در جلسات - حق التدریس- حق التحقیق و حق پژوهش پرداخت میکند بدون رعایت موضوع ماده ۸۴ قانون مشمول مالیات مقطوع به نرخ ۱۰ درصد می باشد .
ارائه اظهارنامه مالیات بر درآمد در موعد مقرر :
بر اساس ماده ۱۱۰ قانون مالیات های مستقیم اشخاص حقوقی مکلف و اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان متکی به دفاتر و اسناد و مدارک خود را حداکثر تا چهار ماه پس از سال مالیاتی همراه با فهرست هویت شرکا و سهامداران و حسب مورد میزان سهم الشرکه یا تعداد سهام نشانه هر یک از آنها را به اداره امور مالیاتی که محل فعالیت اصلی شخصی حقوقی در آن واقع است ارائه و مالیات متعلقه را پرداخت نمایند پس از ارائه اولین فهرست مزبور ارائه فهرست تغییرات در سنوات بعد کافی خواهد بود .
ارائه اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر قانونی ( برای اشخاص حقوقی تا تیرماه سال بعد و برای اشخاص حقیقی تا خرداد ماه سال بعد ) موجب بهره مندی مودیان مالیاتی از تسهیلات و مزایای قانونی همچون معافیت مالیاتی پرداخت مالیات اقساطی و عدم تعلق جرایم می گردد و نیز عدم ارائه اظهارنامه و پرداخت به موقع مالیات موجب پیامدهایی همچون تعلق جریمه غیر قابل بخشش و عدم بهره مندی مودیان از معافیت مالیاتی می گردد .
شرکت خدمات حسابداری و مالیاتی حسابان پرستو این آمادگی را دارد که برای مودیان مالیاتی که مشمول رعایت دستورالعمل موضوع ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم می شوند خدمات و مشاوره های لازم مربوط را ارائه نمایند تا مشمولان این قانون با کمترین هزینه بتوانند از معافیتهای مالیاتی استفاده نمایند .
شرکت خدمات حسابداری و مالیاتی حسابان پرستو این آمادگی را دارد که خدمات مالیات بر ارث را با کمترین هزینه و در اسرع وقت انجام دهد.
(( جهت دریافت مشاوره رایگان مالی و مالیاتی در کلیه امور شرکت ها با شرکت خدمات حسابداری و مالیاتی حسابان پرستو در ارتباط باشید ))
- 02136278068
- 02136294375
- 02136299016
- 09104526950
- 09367547272