قوانین حقوق و دستمزد
آشنایی با قوانین حقوق و دستمزد
قوانین حقوق و دستمزد
قوانين حقوق و دستمزد كه يك حسابدار بايستی بداند
موارد 18 گانه ذيل به منظور تعريفات ابتدايی در قوانین حقوق و دستمزد گنجانده شده است در اين 18 بند به عنوان يک حسابدار شما بايد اطلاعاتی که توسط شرکت مربوطه به اداره تامين اجتماعی ارسال می گردد موارد مذکور را لحاظ نمائيد
ماده 1- به منظور اجرا و تعميم و گسترش انواع بيمه های اجتماعی واستقرار نظام هماهنگ و متناسب با برنامه ای تامين اجتماعی سازمان تامين اجتماعی كه در اين قانون سازمان ناميده می شود تشكيل می گردد.
ماده 2- تعاريف :
1- بيمه شده شخصی است كه مشمول مقررات تامين اجتماعی بوده و باپرداخت مبالغی به عنوان حق بيمه حق استفاده از مزايای مقرر در قوانین حقوق و دستمزد را دارد.
2- خانواده بيمه شده شخص يا اشخاصی هستند كه به تبع بيمه شده ازمزايای موضوع قوانین حقوق و دستمزد استفاده می كنند.
3- كارگاه محلی است كه بيمه شده به دستور كارفرما يا نماينده او درآنجا كار می كند.
4- كارفرما شخص حقيقی يا حقوقی است كه بيمه شده به دستور يا به حساب او كار می كند. كليه كسانی كه به عنوان مدير يا مسئول عهده دار اداره كارگاه هستند نماينده كارفرما محسوب می شوند و كارفرما مسئول انجام كليه تعهداتی است كه نمايندگان مزبور در قبال بيمه شده به عهده می گيرند.
5- مزد يا حقوق يا كارمزد در قوانین حقوق و دستمزد شامل هر گونه وجوه و مزايای نقدی يا غير نقدی مستمر است كه در مقابل كار به بيمه شده داده می شود.
6- حق بيمه عبارت از وجوهی است كه به حكم اين قانون و برای استفاده از مزايای موضوع آن به سازمان پرداخت می گردد.
7- بيماری ، وضع غير عادی جسمی يا روحی است كه انجام خدمات درمانی را ايجاب می كند يا موجب عدم توانايی موقت اشتغال به كار می شود يا اينكه موجب هر دو در آن واحد می گردد.
8- حادثه از لحاظ قوانین حقوق و دستمزد اتفاقی پيش بينی نشده كه تحت تاثير عامل يا عوامل خارجی در اثر عمل يا اتفاق ناگهانی رخ می دهد و موجب صدماتی بر جسم يا روان بيمه شده می گردد. ( در زمان حادثه بايد پرسنل مربوطه با توجه به ميزان بيمه توسط واحد اداری - کارگزينی مبنی بر عدم کار ارائه گردد تا نام وی در زمان استفاده از بيمه (استعلاجی) در ليست بيمه قرار گرفته نشود تا پرسنل مربوطه بتواند از دوره نقاحت که توسط پزشک معتمد مشخص می گردد استفاده نمايد. بنابراين دايره حسابداری بايد اطلاعات کافی در مورد افراد از کار افتاده در حين عمليات کار داشته باشد )
9- غرامت دستمزد به وجوهی اطلاق می شود كه در ايام بارداری، بيماری و عدم توانايی موقت ، اشتغال به كار و عدم دريافت مزد يا حقوق به حكم اين قانون به جای مزد يا حقوق به بيمه شده پرداخت می شود. برابر قانون مادران تا 4 ماه از غرامت دستمزد برای بارداری می توانند استفاده نمايند و 66 درصد از حقوق به آنها تعلق می گيرد
10- وسايل كمكی پزشكی (پروتز) وسايلی هستند كه به منظور اعاده سلامت يا برای جبران نقص جسمانی يا تقويت يكی از حواس به كار می روند.
11- كمك ازدواج مبلغی است كه طبق شرايط خاصی برای جبران هزينه های ناشی از ازدواج به بيمه شده پرداخت می گردد.
12- كمك عائله مندی مبلغی است كه طبق شرايط خاص در مقابل عائله مندی توسط كارفرما به بيمه شده پرداخت می شود.
13- ازكار افتادگی كلی عبارت است از كاهش قدرت كار بيمه شده به نحوی كه نتواند با اشتغال به كار سابق يا كار ديگری بيش از (3)/(1) از درآمد قبلی خود را به دست آورد.
14- ازكار افتادگی جزيی عبارت است از كاهش قدرت كار بيمه شده به نحوی كه با اشتغال به كار سابق يا كار ديگر فقط قسمتی از درآمد خود را به دست آورد.
15- بازنشستگی عبارت است از عدم اشتغال بيمه شده به كار به سبب رسيدن به سن بازنشستگی مقرر در قوانین حقوق و دستمزد. در ادامه توضیح داده می شود
16- مستمری عبارت از وجهی است كه طبق شرايط مقرر در قوانین حقوق و دستمزد به منظور جبران قطع تمام يا قسمتی از درآمد به بيمه شده و در صورت فوت او برای تامين معيشت بازماندگان وی به آنان پرداخت می شود.
17- غرامت مقطوع نقص عضو مبلغی است كه به طور يكجا برای جبران نقص عضو با جبران تقليل درآمد بيمه شده به شخص او داده می شود. براساس کمیسیون بیمه مشخص می گردد در بعضی مواقع بجز غرامت که بیمه تقبل می نماید دادگاه های عمومی شرکت را محکوم می نمایند که در در فصلهای بعدی توضیح ارائه می گردد.
18- كمك كفن و دفن مبلغ مقطوعی است (مبلغ يك ميليون ريال می باشد كه بابت هزينه های خريد قبر، كفن و دفن و ديگر خدمات مربوطه از سوی اين سازمان پرداخت می شود. كه به منظور تامين هزينه های مربوط به كفن و دفن بيمه شده در مواردی كه خانواده او اين امر را به عهده می گيرند پرداخت می گردد.
منبع : کتاب قانون کار